Árkalkulátor

Köszönjük, hogy a MyWPC teraszburkolat-rendszert választotta!

A MyWPC kültéri burkolatok telepítése akár több tekintetben is eltérő lehet más gyártmányú WPC burkolatok telepítésétől, így kérjük, hogy Ön és a megbízott kivitelező is figyelmesen olvassa végig az útmutatót és minden esetben tartsa be az abban foglaltakat! Az itt rögzítettektől eltérő telepítésből származó károkra a garancia nem terjed ki.

A MyWPC egy fa-műanyag kompozit alapanyagú kültéri burkolat- és kerítésrendszer. Az alábbi útmutató csak a teraszburkolat-rendszerre vonatkozik.

A WPC (Wood Plastic Composite), azaz a fa-műanyag kompozit egy fából és műanyagból ötvözött modern anyag, amely a fa természetes hatását kelti és – amennyiben jó minőségű alapanyagokból készül, mint a MyWPC is – kifejezetten tartós, gondozást nem igénylő. Tapintásra fa hatását kelti, viszont teljesen szálkamentes, nem korhad és ellenáll a penészesedésnek. A legtöbb WPC teraszburkolat légkamrás kialakítású, de ez a tulajdonságuk nem eredményez a fánál kisebb teherbírást. Műanyagtartalma miatt nem kedvelt anyag a rovarok körében, így nem kell tartani az esetleges rovarfészkek kialakulásától sem.

A MyWPC márka egy prémium kategóriás teraszburkolat, melynek a kiváló minőségű alapanyagon túl specialitása a DuoTone technológia, amely révén az enyhén kefézett felületű teraszburkolat két színkomponensű. Az egyedi fejlesztés eredménye egy teljes keresztmetszetében két színből álló, természetes hatás keltő tartós burkolat.

Anyaga: 52% faliszt, 36% polietilén 12% egyéb anyag. A faliszt első felhasználású fából készül, az e célra telepített és gondozott erdőkből, melyek utánpótlását folyamatosan biztosítják.

A MyWPC teraszburkolat elemei

Járófelület

MyWPC járófelület

A MyWPC kültéri burkolat járófelületének egyik oldala mikrobarázdált és enyhén kefézett, míg a másik oldala sima, enyhén kefézett. Ennek köszönhetően Ön tetszés szerint választhatja meg, hogy melyik oldalával szeretné telepíteni. A mikrobarázdált felület extra csúszásgátlást, mégis kellemes használatot biztosít. Mivel a kétféle felület megjelenését tekintve is eltérő, ezért lehetőség van ennek játékos kihasználására is a terasz egyes részeinek eltérő kialakítása terén, jelezve ezzel elkülönülő funkciójú tereket vagy megtörve nagyon nagy területek esetleges monotonitását. Ugyanígy lehetőség nyílik sima felülettel kialakított teraszoknál a lépcsők vagy a terasz szélének mikrobarázdált felületű kialakítására is, növelve ezzel a biztonságot.

A járófelületet a gyártási folyamat utolsó fázisaként enyhe kefézéssel teszik még biztonságosabbá és egyben esztétikus megjelenésűvé. A DuoTone kültéri burkolatok teljes keresztmetszetükben anyagában színezettek, így sem e kefézési eljárás, sem a későbbi esetleges kopásnem befolyásolja a burkolat különleges megjelenését.

A járófelület gyártási méretei: 25 mm magas és 140 mm széles (+/- 0,5 mm). Pereme vastagított, így minimalizálva az esélyét a rendkívüli helyzetekben extrém terhelés hatására esetlegesen bekövetkező peremtörésnek. A járófelület 5800 mm-es szálhosszban érhet ő el (+/-5 mm).

Alátétprofil

A MyWPC kültéri burkolat rendszer alapja a 38x38 mm keresztmetszeti méretű, 2900 mm (+/- 5 mm) szálhosszban rendelkezésre álló WPC alátétprofil. Felülete sima, megmunkálás nélküli. Az alátétprofil egyféle színben érhető el.

MyWPC alátétprofil

Élzáró elemek

A MyWPC kültéri burkolat végeinek esetleges lezárásához a rendszer tartalmaz különböző élzáró elemeket, melyek alkalmazása nem előírt, hiszen ezek mindössze esztétikai okok miatt lehetnek szükségesek. Gyártásuk monotone színekben, a járófelületekkel harmonizálómegjelenéssel, több színben történik.

Az egyenes profilú élzáró elem lépésálló, így alkalmazása bármilyen esetben lehetséges. Mérete 10x62 mm (+/- 0,5 mm) és 2900 mm (+/- 5mm) szálhosszban érhető el.

A járófelülethez hasonlóan ennek is használható mindkét oldala, melyek szintén enyhén kefézett felületűek, de eltérő kialakításúak: az egyik oldala makro-, míg a másik mikrobarázdált.

MyWPC egyenes elzáró
MyWPC sarok elzáró

A sarokprofilú élzáró nem terhelhető, így olyan élekre, melyekre a használat során rálépnek, illetve lépcsők élésre nem ajánlott. Mérete: 35x55 mm (+/- 0,5 mm) és 2900 mm (+/- 5 mm) szálhosszban érhető el. Külső, látható felületei enyhén kefézettek, a belső oldalon felületi megmunkálás nélküli. Mindkét végén fózolt kialakítású.

Alkalmazása az ábra irányában javasolt.

A rendszer tartalmaz rozsdamentes acélból készült, feketére színezett köztes és indító klipszeket. A klipszek hivatottak a járófelületeket a párnafáként funkcionáló WPC alátétprofilokhoz rögzíteni. A klipszek alkalmazása minimális, mintegy kb. 4 mm-es fugatávolságot eredményez a járófelületi elemek között.

MyWPC klipsz

A MyWPC burkolatrendszer telepítésének menete

Felkészülés, tervezés

Telepítés előtt kivitelezési tervet kell készíteni, mely egyaránt tartalmazza az alátétprofilok és a járófelületi elemek kiosztási tervét és a szükséges anyagmennyiségeket.

A telepítés helyszínén lévő fogadó felületnek teljesen szilárdnak és folytonosnak kell lennie, hogy az alátétprofilokat teljes felületükön felfektetve lehessen telepíteni. Amennyiben a telepítés nem fagybiztos betonozott területre történik, úgy (tipikusan vízszigetelt tetőkre vagy sóderágyba/zúzalékágyba történő telepítésnél) legalább 50 mm vastag betonlapok megfelelően szintezett lefektetése szükséges. A betonlapok a WPC alátétprofilok teljes hossza alatt szükségesek, azokkal betonsávokat kell kialakítani. A betonlapok alatt sóderágy/zúzalékágy kialakítása vízzáró szigeteléssel ellátott fogadófelületek esetén is ajánlott, elsősorban a megfelelő szintezés biztosítása érdekében.

Önhordó szerkezetre (melyek kialakítása alumíniumból vagy rozsdamentes acélból javasolt a nem kívánt alakváltozások elkerülése és a szerkezet tartóssága miatt) WPC alátétprofilok telepítése ugyanúgy szükséges, mint betonra történő kivitelezésnél, a gyorsabb kivitelezés mellett biztosítva ezzel a rögzítő klipszek pontos telepítésének lehetőségét is, mely mind műszaki, mind esztétikai kérdés is. Fa vázszerkezetre történő telepítés nem javasolt.

A szintezés meghatározásakor javasolt figyelembe venni, hogy a burkolatok esőzés utáni minél gyorsabb és foltmentesebb száradása érdekében a járófelületek szálirányának megfelelő, méterenként legalább 10 mm lejtés megadása javasolt. Ennek elmaradása műszaki akadályt nem jelent a burkolatrendszer telepítése tekintetében, így amennyiben a lejtés műszaki vagy más okok miatt nem megvalósítható, vízszintes telepítésre is van lehetőség.

Vásárlás, szállítás

A rendszer megvétele után kérjük, ügyeljen arra, hogy mind az összes anyagot teljes felületükön alátámasztva szállítsa és tárolja, elkerülve így az anyagban ébredő feszültségeket, melyek a termék nem kívánt alakváltozásait idézhetik elő. A vásárlás során kérjük, vegye figyelembe, hogy a gyári méretre vágás +/- 5 mm hibahatárral történik és ez a gyári vágás mind esztétikumát, mind irányát tekintve nem feltétlenül alkalmas közvetlen telepítésre. Emiatt, valamint a szállítás során esetlegesen a szálak végén keletkező kisebb sérülések miatt javasolt a telepítés során az úgynevezett tisztázó vágás alkalmazása, ami 5 – 10 mm levágását jelenti.

Alátétprofilok telepítése

Először az alátétprofilokat kell telepíteni. Tengelytávolságuk maximum 350 mm legyen, amennyiben a járófelület az alátétprofilokra merőlegesen kerül telepítésre. Amennyiben nem az alátétprofilokra merőlegesen kerül telepítésre a járófelület vagy a burkolatrendszer várhatóan kiemelten nagy terhelésnek lesz kitéve, úgy az alátétprofilok legfeljebb 300 mm tengelytávolságra helyezkedjenek el egymástól.

A WPC alátétprofilok pontosan a járófelület széléig érjenek a kellően masszív kialakítás érdekében és amennyiben házfal mellé kerülnek telepítésre, 10 mm eltartás szükséges. Ugyanilyen mértékű kihagyás szükséges az alátétprofilok toldásánál is.

MyWPC tengelytávolság

A járófelületek toldásakor nem kerülhet egy alátétprofilra két járó felület vége, így ilyenkor két WPC alátétprofil egymástól 30–50 mm-re történő párhuzamos alkalmazása szükséges. Az alátétprofilok rögzítése minden esetben a betonhoz legalább méterenként csavarkötéssel, az alátétprofilok alsó falánál fogva szükséges.

Járófelület telepítése

Az alátétprofilok telepítése után a járófelületi elemek rögzítése következik. A rögzítés rozsdamentes acél klipszekkel végzendő. Kétféle klipsz került kifejlesztésre a rendszerhez.

A járófelületi elemek telepítését a terület szélétől kell kezdeni az indító/záró klipszek rögzítésével. Ezek annyiban különböznek a két járófelületi elem között alkalmazandó köztes klipszektől, hogy csak az egyik felük vannak leszorító füllel ellátva, míg a másik felük egyenes. Ezekbe kell a szélső szálat/szálakat beilleszteni. A járófelületi elem másik oldalára már köztes klipsz kerül, melynek egyik felébe a szélső szál illesztendő, míg a másik felébe már a következő szál. Ez így folytatódik a terület másik végéig, ahol ismét indító klipszekkel kell lezárni a rögzítést.

A klipszek rögzítéséhez legalább V2A rozsdamentes acél csavarok alkalmazása szükséges, a csavarok számára előfúrással.

Napsütésnek jelentősen kitett területeken javasolt a járófelületek legfeljebb 3000 mm szálhosszban történő alkalmazása. A burkolat hőtágulása a téli minimum és nyári maximum hőmérsékletek között méterenként akár 4-5 mm is lehet. A járófelületi elemek telepítésekor 40 Celsius fokos telepítési hőmérséklet esetén nem kell elhagyjon hőtágulásnak szánt helyet, ez alatt 10 Celsius fokonként legalább méterenként 1-1 mm elhagyása szükséges.

A hosszú élettartam érdekében ügyeljen a MyWPC kültéri burkolat megfelelő dilatációs távolságainak biztosítására. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, rövid időn belül hasadások, púposodások és törések jelentkeznek. Az ilyen okokból származó károkra a garancia nem terjed ki. Ugyancsak a hőtágulást akadályozhatja a járófelületi elemre rögzített gépészeti vagy egyéb termék, ezért arra szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy ne rögzítsen semmit a teraszburkolathoz!

MyWPC rögzítés

Elzáró elemek telepítése

Az élzáró elemeket csavarozással kell rögzíteni a járófelületekhez vagy az alátétprofilokhoz, fajtájuktól függően. Mivel ezek az elemek is WPC anyagúak, így ugyanolyan a hőtágulásuk, mint például a járófelületé. A csavarkötést emiatt azonban ovális furattal kell biztosítani, hogy a hőtáguláshoz szükséges mozgástér rendelkezésre álljon.

MyWPC egyenes elzárás
MyWPC sarok elzárás

Karbantartás, használat

Általános tudnivalók

A MyWPC termékek gyártási technológiájuknak és anyagminőségüknek köszönhetően a tisztításon kívül semmilyen karbantartást nem igényelnek. Felületük nem szálkásodik, felületkezelésük semmilyen anyaggal nem szükséges.

A termékek színe a telepítést követő néhány hónap alatt — természetes színváltozás eredményeképpen — 10–25%-ot világosodik a környezeti hatások következtében. Az ezt követő évenkénti világosodás elhanyagolható, mivel a változás szabad szemmel nem látható.

Műanyagtartalma miatt a nem kívánt alakváltozásoknak, mint pl. repedések törések, nincsenek előjelei mint a fa burkolatoknál a recsegés, ropogás. Éppen ezért a MyWPC nem használható teherhordó szerkezetként és önhordó szerkezetre történő telepítés esetén a MyWPC rendszertől független kialakítású esésgátlási megoldás alkalmazása szükséges.

Tisztítás

Telepítés után érdemes az egész felületet alaposan letisztítani. A tisztítást magas nyomású mosóval ajánljuk elvégezni. Maximum 100 bar nyomáson, 5 cm távolságról vagy még távolabbról. Amennyiben nem áll rendelkezésére magasnyomású mosó, úgy az átlagos kerti slag is megfelelő lehet kellően magas víznyomás esetén. Száradáskor kezdetben foltosodhat a felület, melyek idővel eltűnnek. Ezt a folyamatot sűrű tisztítással gyorsíthatja fel.

A fához hasonlóan a WPC is porózus anyag, így a legtöbb szennyeződés frissen eltávolítható róla. Felületkezelést ugyan a MyWPC kültéri burkolat nem igényel, mégis nélkülözhetetlen az állandó tisztítása.

LÁTOGASSON EL BEMUTATÓTERMÜNKBE

WPC bemutatóterem a XI. kerületben:
1119 Budapest, Andor u. 37.

Ajánlatkérés teraszburkolatokra

WPC ajánlatkérés

Adja meg a WPC-vel burkolni kívánt felület méretét, a fogadófelület típusát és kérje személyre szabott árkalkulációnkat WPC teraszburkolatra.

Kérjen visszahívást!

Adja meg telefonszámát és visszahívjuk!
Kérjük írja be a nevét!
Kérjük adja meg telefonszámát!