Árkalkulátor

WPC gyártása

A fa-műanyag kompozit (WPC) farosttal vagy növényi rosttal feltöltött hőre lágyuló műanyaggal vegyített sajtolt anyag, amiből öntött lap vagy más termék állítható elő extrudálással vagy fröccsöntéssel. A WPC-k előállíthatók akár tiszta, akár újrahasznosított hőre lágyuló műanyagból, beleértve HDPE-t, LDPE-t, PVC-t, PP-t, ABS-t, PS-t és PLA-t. A leggyakoribbak a polietilén alapú WPC-k.

Az adalékanyagok – például színezékek, UV-stabilizátorok, habosítószerek és kenőanyagok – nagyban hozzájárulnak a fánál sokkal tartósabb végtermék előállításához. Az extrudált WPC-k a feldolgozás során tömör és légkamrás profilokká alakulnak.

WPC gyártás lépései

Pelletesítés/pelletálás

A pellet olyan – nagy nyomáson préselt szálas, rostos – anyag, amelyet saját anyaga (a fában eredetileg megtalálható lignin) vagy belekevert kötőanyag tart össze. Mérete néhány millimétertől több centiméteres átmérőjű anyagrudakig alkothat formákat, függően az alapanyagtól és a használt pellettálási technológiától. A fapellet legelterjedtebb mérete a 6 mm-es átmérő és 2–5 cm-es hosszúság.

Extrudálás, formázás

Az extrudálás a hőre lágyuló anyagok alakításának egyik gyakori eljárása. A folyamat egy lépésben történik az extruderben, az olvasztást és a sajtolást összevonva. Extrudáláskor vég nélküli folyamatos terméket állítanak elő, mint pl. a csövek, rudak, különböző idomok, lemezek vagy fóliák esetében. Az extrudálás művelete során a műanyagot a gép villamos fűtése az ömlesztőhengerben megolvasztja és a csigaszerszám átsajtolja azt a kívánt formára alakított szerszámon. Az extrudált WPC-nél általában 60% a bekevert maximális farost mennyisége.

A WPC keverékből második lépésben félkész terméket gyártanak (profilt, lemezt, táblát), amelyet sajtolással a megfelelő formára alakítanak. A kiáramló anyag szelvénye megegyezik a nyílás keresztmetszetével. A kisajtolt profil lehet tömör vagy légkamrás.

Hűtés

A művelet során a készülő termék igen magas hőfokot ér el, így nem feltétlenül alaktartó. Emiatt speciális merülő medencében történő vizes hűtésre van szükség.

Darabolás

Az anyagot először durvábban darabolják. A vágás a végtermék szálhosszához képest 1-2 cm ráhagyással történik.

Szárítás

A vizet a termék felületéről egy szárító modul segítségével távolítják el.

Felületkezelés

Az így létrejött anyag felülete még homogén, ezért a terméket a következő fázisban különböző felületkezeléseknek (elsősorban csiszolásnak) vetik alá. Ennek hatására kialakul a végső megjelenés. A felületkezelés két leggyakoribb módja a szálcsiszolás és a kefézés. Az első gyengébb, utóbbi pedig mélyebb felületi megmunkálást jelent.

Méretre vágás

Ennél a fázisnál a terméket a kívánt méretre szabják, körfűrész segítségével. Ekkor kapja meg a kereskedelmi forgalomban meghatározott, pontos méretet. Végső lépésként a már kész WPC terméket komoly minőségellenőrzésnek vetik alá. A sérülésmentességet és a felületi megmunkálás helyességét szemrevételezéssel ellenőrzik. A WPC gyárak a rendszeres anyagtulajdonság-vizsgálatokhoz saját laboratóriumokat vesznek igénybe vagy külső partnerrel végeztetik el a tesztelést.

Csomagolás

Befejező fázisként a WPC termékeket csomagolással látják el. Ez lehet kötegelés, fóliázás, címkézés vagy etikettezés.

LÁTOGASSON EL BEMUTATÓTERMÜNKBE

WPC bemutatóterem a XI. kerületben:
1119 Budapest, Andor u. 37.

Ajánlatkérés teraszburkolatokra

WPC ajánlatkérés

Adja meg a WPC-vel burkolni kívánt felület méretét, a fogadófelület típusát és kérje személyre szabott árkalkulációnkat WPC teraszburkolatra.

Kérjen visszahívást!

Adja meg telefonszámát és visszahívjuk!
Kérjük írja be a nevét!
Kérjük adja meg telefonszámát!