Árkalkulátor

A WPC-k anyagösszetétele

A számos pozitív tulajdonsággal rendelkező WPC egyre népszerűbb burkolat, amely kifejezetten kültéri használatra készül.

A WPC különlegessége az anyagösszetételben rejlik. A WPC – mely a Wood Plastic Composite rövidítése – egy kompozit anyag, mely főként fa és műanyag, illetve additív anyagok keverékéből áll. A WPC-k tulajdonságait a gyártás során felhasznált farost fajtája, mérete, mennyisége, nedvességtartalma; a műanyag és az adalékok fajtája, mennyisége és a feldolgozási technológia milyensége határozza meg. A farost mennyiségének növelésével csökken a WPC ütésállósága, viszont nő a szilárdsága és rugalmassága.

A WPC-vel burkolt terasz külső szemlélő számára teljes mértékben olyan megjelenésű, mintha az természetes fából készült volna. Még mezítláb való használatkor is ugyanaz a kellemes, meleg érzet tölti el az embert, mint a fánál. A rusztikusságot adó, könnyedén rovátolt felület nagyban csökkenti a WPC burkolatok csúszósságát.  

Természetes összetevők

Természetes összetevő lehet fapor, faliszt, farost, bambuszpor vagy rizshéj.
A WPC anyagok fatartalmának 50-60%-át általában a bútorgyártásnál képződő vágási veszteségek során visszamaradt faanyagok adják.
A szemcsézettség kulcsfontosságú tényező az ár meghatározásában. Minél finomabb a fapor, annál jobb lesz a WPC minősége. Mivel a finom fapor előállítása hosszabb munkafolyamatot igényel, a keletkező termék ára is magasabb lesz.

Mivel a WPC kimondottan ipari célra termesztett fából vagy bútoripari eselékből készül, fontos kiemelni, hogy környezetbarát techonógiáról van szó. Előállításához 70%-kal kevesebb fa kivágására van szükség, mint a hagyományos faburkolatok esetében.

Műanyag komponensek

A műanyagok mesterséges úton előállított óriásmolekulájú anyagok, szerves polimerek, ezek kb. 30-35%-ban találhatók meg a WPC termékekben. A WPC gyártók mintegy kétharmada polietilént használ műanyagtartalomként (PE). Ezzel szemben az európai gyártók a polipropilént (PP) részesítik előnyben, itt a termékek mintegy 80%-a PP alapú.

Additív anyagok

Az additív anyagok mintegy 10%-át képezik a WPC termékek összetevőinek, mégis nagyon lényegesek, hiszen leginkább ezeken az anyagokon múlik a termék minősége.

Ezek a hozzáadott anyagok nagy szerepet játszanak:

  • az UV-állóság,
  • a színtartósság,
  • a szilárdság,
  • a karc- és kopásállóság,
  • a hosszú élettartam,
  • és a gondozásmentesség területén.

LÁTOGASSON EL BEMUTATÓTERMÜNKBE

WPC bemutatóterem a XI. kerületben:
1119 Budapest, Andor u. 37.

Ajánlatkérés teraszburkolatokra

WPC ajánlatkérés

Adja meg a WPC-vel burkolni kívánt felület méretét, a fogadófelület típusát és kérje személyre szabott árkalkulációnkat WPC teraszburkolatra.

Kérjen visszahívást!

Adja meg telefonszámát és visszahívjuk!
Kérjük írja be a nevét!
Kérjük adja meg telefonszámát!