Árkalkulátor

Mi a WPC?

A WPC (Wood Plastic Composite) fa-műanyag kompozit anyagok, amelyek falisztből/farostból és hőre lágyuló műanyagból (pl. PE, PP, PVC, PLA) valamint adalékanyagokból készülnek.

A WPC története

Azt gondolhatnánk, hogy a WPC esetében csak egy néhány éve felfedezett anyagról beszélünk, pedig a termék meglepően hosszú múltra tekint vissza. Ennek ellenére még mindig új anyagnak számít az építőanyag-piacon.

A XX. század elején Dr. Leo H Bend első kísérleteként jött létre a fapor és a fenolgyanta keverékének ötvözete. Ezzel a kísérlettel megszületett az első WPC anyag, amely építőanyagként jelent meg a mindennapokban.
A fapor-tartalom növelésével azonban a fa-műanyag kompozit teljesítménye gyengének bizonyult. Elsősorban a faszálak és a műanyag összekötése okozott problémát az akkori technológiában.
Az 1980-as években végre sikerült a kompozit anyaghoz megfelelő tapadásnövelőt találni és megkezdődhetett a ma ismert WPC első generációjának gyártása.

A fa-műanyag kompozit először az 1990-es évek elején robbant be a piacra Észak-Amerikában. Ezzel egyidőben Kínában is megjelent és nagymértékű fejlődésnek indult. Mivel a WPC burkolatok Észak-Amerikának köszönhetőek, ezért ott a legelterjedtebbek. Számos ház verandáját, korlátelemeit, sőt falburkolatát is WPC díszíti, felváltva a hagyományos faburkolatokat, mégis megőrizve az amerikai kertvárosi hangulatot.

Manapság a fő hangsúly a fa-műanyag kompozit anyag formázási folyamatának kutatására összpontosul. Ennek célja a kompozit anyag szilárdságának javítása, a faliszttel történő előkezelés, a WPC anyag hőállóságának javítása és a műanyag hulladékok újrahasznosításának kérdése.

A WPC technológiai fejlődése

Első generáció

A farostok még nagyon durvák, emiatt a termék külső megjelenése is kevésbé esztétikus. A nagy méretű fa összetevők világosodása és szürkülése a műanyag részekhez képest szembetűnő.

Második generáció

Az első generáció hibáiból okulva finomabb farostokat használnak, így a termék megjelenése sokat javul.

Harmadik generáció

Az esztétikai megjelenés után arra törekednek, hogy javítsák a kompozit anyag fizikai és kémiai tulajdonságait. A kompozit anyag élettartama is jelentősen megnő.

Negyedik generáció

Megjelenik a teljes co-extrudált bevonatú burkolólapok legújabb generációja. Felületét ABS műanyaggal vonják be. A harmadik generációs közös magréteg egy bevonatot kap, ami radikálisan más megjelenést kölcsönöz a terméknek. Exkluzív megjelenése, esztétikus tapintása kellemes.

LÁTOGASSON EL BEMUTATÓTERMÜNKBE

WPC bemutatóterem a XI. kerületben:
1116 Budapest, Barázda u. 1.

Ajánlatkérés teraszburkolatokra

WPC ajánlatkérés

Adja meg a WPC-vel burkolni kívánt felület méretét, a fogadófelület típusát és kérje személyre szabott árkalkulációnkat WPC teraszburkolatra.

Kérjen visszahívást!

Adja meg telefonszámát és visszahívjuk!
Kérjük írja be a nevét!
Kérjük adja meg telefonszámát!